top of page
  • perivallontiki2oui

Τα τρία R !

Updated: Mar 21, 2022

Το περιβάλλον μας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με τάση να χειροτερεύει ενώ η ανθρωπότητα εθελοτυφλεί και επιλέγει να μένει ατάραχη. Η ποσότητα αποβλήτων που παράγουμε παγκοσμίως, ανταποκρίνεται κατά προσέγγιση, στους 2 δισεκατομμύριους τόνους τον χρόνο! Για να αντιληφθούμε καλύτερα τον όγκο των απορριμμάτων, ας φανταστούμε πως για να χωρέσουν, απαιτούνται 822.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!


Ωραία όλα αυτά μα, τί μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική τάση των ανθρώπων προς τον πλανήτη; Reduce, Reuse, Recycle! Τρεις λέξεις που με την πρώτη ματιά, περνάνε αδιάφορες. Αν όμως, κάποιος αναρωτηθεί «Μα τί σημαίνουν τέλος πάντων!?», θα καταλάβει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια πόσο σημαντικές είναι και πόσο μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον.


Ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά λοιπόν!


1. Reduce = Μειώνω, ελαχιστοποιώ:

Είναι πολύ κρίσιμο, να συνειδητοποιήσουμε ότι αν συνεχίσουμε να παράγουμε απόβλητα με τέτοιον ρυθμό, η κατάσταση θα ξεφύγει σύντομα, σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Θα ήταν λοιπόν συνετό, να κάνουμε την απλή ερώτηση, «το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;» πριν αγοράσουμε κάποιο προϊόν. Έτσι, ελαχιστοποιώντας την ζήτηση, μειώνεται ανάλογα και η βιομηχανία και κατ’ επέκταση σώζουμε το περιβάλλον από μη απαραίτητα προϊόντα.


2. Reuse = Επαναχρησιμοποιώ:

Γιατί απορρίπτουμε τόσο γρήγορα τα πάντα; Ας υποθέσουμε ότι έχω βαρεθεί μια μπλούζα. Η πρώτη σκέψη, είναι να την πετάξω στον κάδο των σκουπιδιών. Με αυτόν τον τρόπο όμως, η μπλούζα απλά θα μολύνει το περιβάλλον. Αν όμως την χαρίσω σε μία φίλη μου, ή την δωρίσω στο κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς μου ή σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αυτόματα η μπλούζα απέκτησε ξανά ζωή και πιθανότατα, έκανα έναν άνθρωπο χαρούμενο. Αυτό το παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί σε μία πληθώρα προϊόντων που καταλήγουν στις χωματερές άδικα. Εξάλλου, η μαγεία του να μοιράζεσαι, δεν αντικαθίσταται!


3. Recycle = Ανακυκλώνω:

Και ποιος δεν έχει ακούσει την τυπική φράση «Η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική για τον πλανήτη μας»; Έχει καταντήσει γραφική και βαρετή, δεν συμφωνείτε; Ωστόσο, ο τομέας της ανακύκλωσης, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις λύσεις των προβλημάτων του πλανήτη μας. Ανακύκλωση, είναι η διαδικασία μετατροπής βλαβερών προϊόντων σε λιγότερο ή καθόλου βλαβερά και η επανένταξη αυτών στο περιβάλλον, συνήθως σε απλούστερη μορφή. Μόνο και μόνο από τον ορισμό, δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε την σπουδαιότητα του φορέα. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί μια προσπάθεια, να διακρίνουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα απορρίπτουμε στον κατάλληλο κάδο.


Αφού, αναλύσαμε την έννοια των τριών R, είμαστε σε θέση να τα καταλάβουμε την αναγκαιότητα αυτών για τον περιβάλλον και να τα εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα. Δεν είναι πολύ εύκολο, ούτε πολύ δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και σωστή ενημέρωση. Αφού πληρούμε αυτά τα στοιχεία, η επιτυχία είναι αναπόφευκτη! Πάμε να σώσουμε τον πλανήτη μας!


- Αρθρογράφος:

Φωτεινή Χατζηρήγα

Περιβαλλοντική ομάδα 2ου Λυκείου Ηλιούπολης



51 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page